Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsområden

 

Joakim Larssons grupp (Göteborgs universitet):

 • Metagenomik och Bioinformatik: Joakim Larssons grupp använder en odlingsfri metodik – så kallad metagenomik – för att studera vilka resistensgener som är involverade i bakteriesamhällens tolerans mot biocider och metaller. De använder också den senaste generationens DNA-sekvenseringsteknik för att studera bakteriesamhällens sammansättning och för att kunna precist identifiera vilka resistensgener som förekommer i olika mikrobiella samhällen.
   
 • Risk för horisontell genöverföring: Larssons grupp använder även fluorescenta bakterier för att undersöka om resistensgener kan sprida sig till humanpatogener i laboratorieförsök. Resistensgener och plasmider som överförts mellan bakterier kan sedan studeras genom till exempel DNA-sekvensering.
   

Hans Blancks grupp (Göteborgs Universitet):

 • PICT-studier: PICT (Pollution-Induced Community Tolerance) är ett ekotoxikologiskt verktyg för att detektera länkar mellan toxiska ämnen och effekter på mikrobiella samhällen i fältstudier. Blancks grupp använder PICT för att studera styrkan av de selektionstryck från biocider och metaller som behövs för att orsaka förändringar i mikrobiella samhällen, för att kategorisera co- och kors-resistensmönster, samt för att ta fram material för analyser av de resistensgener som anrikats i fält- och laboratorieförsök.
   

Dan Anderssons grupp (Uppsala Universitet):

 • Kompetitionsförsök: Dan Anderssons grupp använder kompetitionsförsök, där bakterier får ”tävla” mot varandra under kontrollerade förutsättningar, för att få fram direkt kvantitativa mått på de selektiva fördelar som resistenta bakterier får under selektionstryck från enskilda biocider eller antibiotika, samt från komplexa blandningar av dessa. Gruppen letar också efter bakterier som har fått nya mutationer som ger biocidresistens, för att se om dessa också ger korsresistens mot antibiotika.
   

Mats Tysklinds grupp (Umeå Universitet):

 • Kemisk analys: Mats Tysklinds grupp utnyttjar den senaste tekniken inom den analytiska kemin för att analysera en lång rad organiska och icke-organiska ämnen, såsom läkemedel och biocider, och spårämnen i olika miljöer som marina sediment och biofilmer.
Sidansvarig: Chandan Pal|Sidan uppdaterades: 2014-01-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?