Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen att INTERACT

   

    Forskningsprogrammet ‘INTERACT’ har som mål att undersöka biociders och metallers roll i utvecklingen av antibiotikaresistenta bakterier. INTERACT kommer att leverera information om förekomsten av biocider och metaller i miljön och de risker som dessa utgör för utveckling av antibiotikaresistens.

    Multi-resistenta bakterier orsakar tiotusentals dödsfall varje år i Europa, vilket allvarligt hotar vår förmåga att utföra flera olika typer av sjukvård. Enligt WHO är den snabba resistensutvecklingen ett av de största hoten mot den globala folkhälsan. Det är välkänt att antibiotika selekterar för resistenta bakterier, men de senaste åren har allt fler belägg för att exponering för biocider och metaller också kan bidra till utvecklingen av antibiotikaresistens genom co-selektion och korsresistens. Kemikalier i miljön kan därför bidra till att göra bakterier svårare att behandla med antibiotika i framtiden. För att kunna vidta lämpliga åtgärder mot denna utveckling kommer INTERACT identifiera vilka kemikalier som är associerade med särskilt höga risker för sådana kombinationseffekter.

    Mer specifikt undersöker projektet:

1) Vilka biocider och koncentrationer bidrar till resistensutveckling?
2) I vilka miljöer hittar vi kombinationer av kemikalier som utgör särskilt höga risker?
3) Vad utgör den genetiska basen för co- och korsresistens?
4) Vilken är potentialen för spridning av resistensfaktorer från miljön till humanpatogener?
5) Kan gener som orsakar antibiotikaresistens flytta sig mellan olika platser på jorden fartyg genom att ”lifta” på fartyg, under selektionstryck orsakade av båtbottenfärger?

    Inom projektet kombinerar vi kontrollerade laboratorieexperiment med studier i miljön. Genom sekvensering av DNA från bakteriesamhällen, kompetitionsförsök under selektion, samt studier av bakteriesamhällens tolerans, undersöker vi selektionstryck och resistensmekanismer för en lång rad av biocider, miljöer och kemiska blandningar. Genom att använda fluorescerande bakterier kan vi undersöka horisontell genöverföring mellan bakteriearter. Den senaste spetstekniken inom den analytiska kemin används för att precist mäta och beskriva vilka kemiska blandningar som olika bakteriesamhällen utsätts för.

    'INTERACT' kommer att bidra med nödvändig information för att Naturvårdsverket och andra reglerande myndigheter ska kunna bättre reglera kemikalieutsläpp till miljön. Resultaten från INTERACT kommer dessutom att komma till användning inom såväl sjukvården, vatten-sektorn och transportindustrin.

    'INTERACT' leds av professor Joakim Larssons grupp på Sahlgrenska akademin, tillsammans med professor Hans Blanck på Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, professor Dan Andersson på Uppsala universitet och professor Mats Tysklind på Umeå universitet.

     Mer detaljerad information om Interact-projektet finns på den engelska versionen av denna webbplats.

 


'INTERACT' finansieras av de svenska FORMAS forskningsrådets organisation och Göteborgs Marina Forskningscentrum för Göteborgs universitet.

 

 

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: Chandan Pal|Sidan uppdaterades: 2014-01-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?